Görme Engelliler İçin Satranç Kursu Açıldı
- Turkesk
- 24 Oca 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2019
Turkuaz Engelliler Eğitim Sanat ve Spor Kulübü Derneğinin girişimleriyle Muğla’da bir ilki gerçekleştirildi. Fethiye Halk Eğitim Merkezinde görme engelli bireyler için özel satranç kursu açılmasını sağladı.
TURKESK derneğinin girişimleriyle Fethiye Halk Eğitim Merkezinde görme engelli bireylere özel satranç eğitimi veriliyor. Yeni başlayanlar için temel satranç dersleri verilirken orta ve ileri düzeydeki sporculara da 2018 Ocak ayı sonunda yapılacak olan Türkiye Satranç Şampiyonası için antrenman olanakları da sağlıyor. Hafta da iki gün verilen satranç kursu toplamda yüz saat planlanarak eğitimlerin tamamlanması amaçlanmaktadır. Antrenör ve eğitmen Ersoy Akdenizli’nin yönetiminde her bir kursiyere özel ders verir gibi bire bir ilgilenilerek eğitimler verilmekte.

Engellileri Spor Yoluyla Topluma Kazandırmak
TURKESK Spor Kulübü Genel Başkanı ve Fethiye Belediye Spor Kulübü Branş Temsilcisi Metin Erat yaptığı açıklamada; “sosyalleşmeye ihtiyacı olan görme engelli bireylerin bu sayede evlerinden çıkarak toplumla kaynaşması ve özgüveninin spor aracılığıyla üst noktalara taşımayı amaçlayan TURKESK Spor Kulübü Derneği engelli bireylerin sosyal yaşamlarında sporun vazgeçilmez bir etkinlik biçimi olmasını sağlamak, sporun engelliler arasında yaygınlaşmasını ve spor yapabilmelerini olanaklı hale getirmektir. Bu amaçla yetişmekte olan nesle spor bilinci ve alışkanlığını kazandırmaktır. “ dedi
2018 Türkiye Satranç Şampiyonasına Hazırlıyoruz
Sözlerine şöyle devam eden Metin Erat; Fethiye Belediye Spor Kulübü bizlerden desteklerini esirgemeyerek kulüp çatısı altında görme engelli sporu için branş açtılar. Branşın açılmasında öncülük ettik ve büyük emek harcadık. Bize verilen bu desteği önemsedik ve başarılarımızla teşekkür etme fırsatı doğdu. Bu amaçla yeni sporcular kazanmak ve var olan sporcularımızla birlikte 29 Ocak 2018 tarihlerinde Antalya’da yapılacak olan Türkiye Satranç Şampiyonasına hazırlanmak amacıyla kurs açılmasını sağladık. Şampiyonada yeni sporcularımızı turnuva tecrübesi kazandırmak ve orta ve ileri düzeydeki satranç oyuncularımızla antrenman yaparak en iyi dereceleri yapmayı amaçladık. dedi
Meraklıları için Görme Engelli Satranç Oyunu ve Özellikleri
Sayın ERAT meraklıları için görme engelli satrancı hakkında bilinmeyenleri şöyle açıkladı. “Bilindiği üzere satranç bir beyin sporudur. Bu özelliği satrancı görmeyenler arasında oldukça popüler hale getirmiştir. Satrancın fiziksel hareket yerine zihinsel faaliyete dayanması, bir görme engellinin yapacağı fiziksel etkinliğe bağlı sportif faaliyetin ortaya çıkarabileceği istenmeyen kazalar v.b. olumsuzluk riskini sıfıra indirmektedir. Elbette ki görme engellilerin fiziksel eyleme dayalı sporlardan bir bölümünü yapmaları mümkündür ve beden sağlığı açısından gereklidir. Yüzme, jimnastik, koşu dağcılık ve şartları sağlandığında futbol gibi. Ancak bu dalların hepsinde bazı ek koşulların sağlanması gereklidir. Özel düzenlenmiş atletizm alanları, rehberler vesaire. Satranç bu yönden en az malzemeyi gerektiren bir kör sporu olma özelliğini taşımaktadır. Sadece bir kabartmalı satranç takımının sağlanması bu iş için yeterlidir. En azından başlangıç için bu kesinlikle doğrudur. Elbette ki ilerlemek için gerekli bulunan kitapların ve benzeri materyalin görmeyenlerin kullanabileceği biçimde kaset veya kabartma yazı ile onlara sunulması ve kabartma satranç saatlerinin lüzumu da muhakkaktır. Ancak başlangıç için bir tek kabartma takım yeterli olmaktadır.
Satrancın bir özelliği de görmeyen sporcuların görenlerle birlikte yarışabilecekleri sayılı spor alanlarından biri olmasıdır. Diğer dallarda tüm şartlar sağlansa bile genellikle görmezler ancak kendi aralarında düzenlenen müsabakalara katılabilmekteyken satrançta böyle bir sınırlama yoktur. Beyin gücü, deneyimi ve ustalığı yeterli olmak kaydı ile bir görmez satranççı için yol açıktır. Bu anlamda önemli başarılar elde etmiş görmez ustalar mevcuttur.”
BU İÇERİKLE İLGİLİ BASINDA ÇIKMIŞ HABERLER
Kabartma satranç takımlarının özellikleri:
Bu takımların yapımında üç husus önem kazanmaktadır.
1.Beyaz taşlarla siyah taşların birbirinden ayırt edilmeleri.
2.Beyaz karelerle siyah karelerin ve genel olarak tüm hanelerin birbirinden ayırt edilmeleri.
3.Oyun sırasında tarafların tahtayı elle dokunarak incelemeleri esnasında taşların yer değiştirmesini ya da devrilmelerini önlemek amacıyla piyon ve diğer aletlerin sabitlenmesi. Tahmin edileceği üzere görmeyenler tahtayı göz yerine elleri ile dokunarak algılamakta ve beyinlerine aktarmaktadırlar. Bu üç mesele de kabartma takımlarda çözümlenmiştir. Taşların renklerini birbirinden ayırmak için genellikle siyahların tepelerine birer çivi yada raptiye çakılmaktadır. Ya da beyaz taşların boyun kısımlarına halka biçiminde bir işaret konulmaktadır. Beyaz kareleri siyah karelerden ayırmak içinse koyu renk hanelerin parmakla hissedilebilecek oranda yükseltilmeleri yöntemi uygulanmaktadır. Böylelikle bir görmeyen satranççı için siyah kareler yüksek, beyaz kareler ise alçak haneler olarak algılanmaktadır. Oyuncuların düşünmeleri sırasında tahtaya dokunduklarında taşların devrilmemesi veya yer değiştirmemesi için de 64 karenin tümünün ortaları matkapla delinmiştir. Tüm taşların altında ise bunları o deliklere yerleştirip sabitlemeye yarayan birer çubuk çakılıdır. Görme engelliler bu tahtalarla rahatlıkla satranç öğrenebilmekte, kendi aralarında ya da görenlerle oynayabilmekte turnuvalara katılabilmektedirler. Eski dünya körler satranç şampiyonlarından Rus oyuncu Sergey Crilov gören ustalarla birlikte katıldığı bir çok güçlü uluslararası turnuvada oynamış ve iyi sonuçlar almıştır. Kendisi halen Uluslararası Usta (İM) unvanına sahiptir. Uluslar arası Körler Satranç Birliği (İBCA) kurulmuş olup yaklaşık kırk yıldır körler arası olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonaları gibi organizasyonları düzenlemektedir. Bu arada İBCA, iki yılda bir yapılan görenler olimpiyatlarına katılma hakkını elde etmiştir. Dört oyuncudan oluşan Dünya Körler Karması (İBCA) bayrağı ile bu dev organizasyona katılmakta ve genellikle orta sıralarda yer almaktadır. Bu ekip 2000 yılında İstanbul’da düzenlenen 34. Olimpiyatta da oynamış ve başarılı sonuçlar elde etmiştir.

Commenti